1000 geveltuinen
Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt ervan op en je huis blijft in de zomer koeler. Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast en is goed voor insecten en vogels. In Helmond is 60% van de tuinen versteend. En in het centrum van Helmond ligt slechts 1% van het gemeentelijk groen. Tijd dus voor een groene golf in de stad: groene gevels in heel Helmond. Doe je mee om de aanleg van 1000 geveltuinen te bereiken in Helmond?
​
Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Ze zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar andere planten kunnen natuurlijk ook. Je kiest zelf. In de video zie je hoe je dat doet in slechts vijf stappen.
Spelregels
Voor de aanleg van een geveltuin heb je geen toestemming van de gemeente nodig, maar de Gemeente Helmond kent wel een aantal spelregels. Kijk eerst of er ruimte voor uw woning beschikbaar is om een geveltuin aan te leggen. Zorg dat er op de stoep een loopruimte overblijft van minimaal 1,5 meter meter (exclusief stoeprand, ook als er een lantaarnpaal in de stoep staat, houdt 1,5 meter doorgang over).
-
De geveltuin mag maximaal 45 centimeter diep zijn gemeten vanaf de gevel van uw woning: dat zijn 2 stoeptegels. De verwijderde tegels blijven eigendom van de gemeente. Wij vragen u om deze te bewaren (kan bijvoorbeeld in de kruipruimte).
-
Graaf het zand in de geveltuin minimaal 30 centimeter uit (max. 45 centimeter). Vervang het door tuingrond.
-
Als er kabels en leidingen liggen, kunt u de tuin verhoogd aanleggen met stapelblokken.
-
Laat straatnaamborden zichtbaar.
-
Denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning.
-
Laat het uitgegraven zand niet liggen. Lever het in bij het afvalscheidingsstation.
-
Plant geen grote prikkende struiken, bomen of struiken die later bomen worden. Snoei overhangende takken op tijd. Voorkom overlast.
-
Je mag geen afrastering (hek) aanleggen rondom uw geveltuin.
-
De huiseigenaar moet akkoord zijn met de aanleg.
-
De grond blijft van de gemeente, er is geen ‘verjaring’.
Welke planten kiest u?
Er zijn een paar zaken die van belang zijn:
-
Kies voor planten die geschikt zijn voor de ligging van de gevel (noord/zuid)
-
Kies een aantal vaste planten, die komen ieder jaar vanzelf weer op. Eenjarig goed kun je altijd erbij planten tijdens het seizoen.
-
Kies voor planten met verschillende bloeimomenten, zo heb je langer plezier.
-
Gebruik regenpijpen voor klimplanten als clematis.
-
Let op voor te hoge planten voor een raam.
-
Zet de grotere planten achteraan, de lagere vooraan voor een mooie opbouw.
In dit artikel van groei en bloei zie je precies welke geschikt zijn voor zon en schaduw:
https://www.groei.nl/tuin/tuinplanten/vaste-planten/handige-planten-voor-een-geveltuin
Hier vind je tips voor planten die vlinders, bijen of vogels aantrekken:
https://www.tuinenbalkon.nl/beste-planten-voor-in-een-geveltuin
En op de pagina van Alle Lichten op groen van de Gemeente Helmond staan nog veel tips van bekende en onbekende lokale “groene vingers”:
https://allelichtenopgroen.nl/tips/
Doe mee!
Je hebt een geveltuin in een dag gerealiseerd. De beste periode om te beginnen is het voorjaar. Maar ook september is goede tijd voor het planten van struiken. Gebruik de winter om de juiste planten te selecteren met behulp van de tips op deze pagina.
Werk samen aan een groenere straat
Probeer bij het aanleggen van uw geveltuin ook de buren te betrekken. Wellicht kun je hen inspireren of aanmoedigen om ook aan de slag te gaan met groen in de straat. Een hele groene straat is natuurlijk mooier en gezelliger dan één geveltuin. Ook de wijkraad kan helpen.
​
Onderhoud
Planten hebben natuurlijk wel een beetje verzorging nodig. Geef ze dus op warme dagen water (het liefst uit een regenton) en knip ze, als het nodig is, een beetje bij. Bemest de aarde elk voor- en najaar met organische mest, zodat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen. Zorg ervoor dat de rest van de stoep goed bereikbaar blijft door overhangende takken te verwijderen. Ruim afgestorven plantendelen in de herfst niet rigoureus op. Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes die zich voeden met luizen, overwinteren in dode plantendelen.
​
Hulp nodig?
Wil je hulp bij het aanleggen van je geveltuin? Neem contact op met de Voorstee en wij helpen je graag verder: E-mail de Voorstee
Planten voor een zonnige gevel:
Klik hier voor voorbeeld beplanting geveltuin, droog, zon
Nepeta |
---|
Hondsroos (bottels) |
Narcissen |
Krokus |
Hondsroos |
Stokroos |
Vedergras |
Sierui (allium) |
Sedum Telephium |
Salvia Nemorosa |
Planten voor een schaduw gevel:
Klik hier voor voorbeeld beplanting geveltuin droge schaduw
Alchemilla Mollis (blad) |
---|
Alchemilla Mollis (bloem) |
Krokus |
Cyclamen hederifolium |
Vingerhoedskruid |
Polypodium vulgare |
Narcissen |
Lonicera periclymenum ‘Serotina’ |
1000 geveltuinen is een samenwerking met: