Composteren
Laten we beginnen bij het begin: wat is compost eigenlijk? Insecten, wormen en bacteriën maken van tuin-'afval' voedingsrijke humus. Alle plantenresten worden afgebroken en verpulverd tot klein materiaal. Dit noemen we compostaarde, een ontzettend belangrijke voedingsstof voor de bodem, omdat het dankzij deze resten meer water kan vasthouden. En daardoor wordt de grond een stuk vruchtbaarder: groenten, fruit, bloemen en planten worden extra sterk met hoogwaardige compostaarde.
Hoe werkt het?
Deze composthoop hebben we zelf gemaakt van oude pallets. Composteren kost tijd en gebeurt in fases. Daarom zijn er 4 vakken. Het begint in het eerste vak: onderop wat takken voor beluchting en dan als een soort lasagne een laagje groen en een laagje bruin (fijne takjes en bladeren) afwisselen. Daarna 'verzetten' we het steeds een vakje verder. Totdat je uiteindelijk in vak 4 goede compost hebt.
Goud voor de tuin
Met compost zorgen we dus voor een betere biodiversiteit, waterregulering, koolstofopslag en een betere bodemstructuur. Allemaal belangrijke voordelen die onze grond flink verbeteren. Daarom is het goed om met compost uitputting van je grond te voorkomen en de natuurlijke balans terug te brengen in je tuin. En zo helpen we ook nog eens mee aan het verkleinen van de afvalberg en het besparen van energie!
<-- Rondleiding volgende -->