top of page

Eetbare bloemen

In de hoeken buiten het kruidenwiel hebben we ruimte gemaakt voor eetbare bloemen. Want een moestuin kan niet zonder bloemen. Al was het alleen maar om zoveel mogelijk bijen te lokken om bijvoorbeeld courgettes en pompoenen en fruitbomen te bevruchten. Van eetbare bloemen hebben we dubbel plezier: ze brengen kleur in je moestuin en je kan ze ook nog eten.

Denk bijvoorbeeld aan Oost-Indische kers: het jonge blad en de bloemen kan je eten. Ze smaken lekker pittig: een beetje naar radijs of mosterd. De bloemen zijn mooi als eetbare garnering bij een salade of soep. Maar ook viooltjes worden wel gebruikt als garnering op gebak of in de sla. En zo vind je nog veel meer soorten eetbare bloemen in deze vakken.

 

Goede buurplant
Sommige planten hebben weer een goede uitwerking op andere planten. Door bijvoorbeeld goudsbloemen bij tomaten en aardappels te zetten voorkom je draadwormen en mieren. Bovendien blijken de planten de grond te verbeteren en doen de planten erom heen het dus beter.

Pas op!
Helaas kan je niet alle bloemen eten, sommige zijn zelfs ronduit giftig. Voorbeelden zijn de bloemen van de tomaat, aardappel, aubergine, pepers en paprika's. Daar kan je flink ziek van worden. Ook de bloemen van aspergeplanten kan je beter laten staan.

Wat staat er nu?
Wat staat er dit seizoen bij de eetbare bloemen (Klik op de naam voor recepten en ideeën) of maak eens kruidenboter met een variatie aan eetbare bloemen!:


<-- Rondleiding                                   volgende -->

PHOTO-2023-09-09-18-36-29.jpg
PHOTO-2023-04-24-14-17-39.jpg
bottom of page