top of page

Vergeten groente (erfgoedzaden)

Ooit waren deze groentes dagelijkse kost in onze contreien. Voordat de aardappel werd ingevoerd, aten onze voorouders immers standaard pastinaak, warmoes en allerlei soorten bietjes. Opvallend is dat heel wat vergeten groenten wintergewassen zijn – en die zien er soms wat minder appetijtelijk uit. Er zitten veel grijze, zwarte en bruine tussen, ze hebben soms wat vreemde vormen en maten en sommige zijn ook moeilijk te schillen. Eén theorie is dan ook dat ze het in de afgelopen 70 jaar moesten afleggen tegen gewassen als aardappelen, kool en wortelen, die er wat 'mooier'  uitzagen, makkelijker op grote schaal te telen waren en een hogere opbrengst hadden. 

Ten onrechte!
Wintergroenten als pakweg pastinaak en bieten hebben een hoge voedingswaarde. Veel van deze knollen zijn echte superfoods, boordevol eiwitten, kalium, calcium en ijzer, en met voldoende vitamines en mineralen om je de winter door te helpen. Groenteminnende topchefs wilden hun keuken wilden vernieuwen en hebben de vergeten groenten onder het stof vandaan gehaald. Daarom vind je ook bij de Voorstee deze 'Erfgoedzaden'. Zo kun je ook het jaar rond lokaal "van de seizoenen eten". 


Het afgelopen seizoen
Het afgelopen jaar hadden wij (klik op de groente voor een lekker recept):

<-- Rondleiding                                   volgende -->

PHOTO-2023-08-26-17-17-21.jpg
bottom of page