top of page

Voedselbosrand

In voedselbosranden kun je een natuurlijke omgeving combineren met het telen van eetbare gewassen. Deze rand met oogstgevende planten en bomen geeft een divers aanbod aan voedsel voor mens en dier. Hier vind je bessen- en braamstruiken, appel, peer en meerjarige 'vaste' groente.


In de voedselbosranden komen natuurlijk vogels, vlinders, muizen, mollen en heel veel andere dieren voor. Ze foerageren, eten zaadjes, poepen en woelen de grond om. Egels, amfibieën, insecten en vogels vinden hier en in de takkenril in de winter beschutting én voedsel in en onder struiken, vooral als je het blad laat liggen."

Bossysteem
De biodiversiteit van een natuurlijk bossysteem is enorm hoog. Zo ook de productiviteit: dat komt door de verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn. Anders dan in de landbouw wordt er in een voedselbos niet met een enkele laag - de akker- gewerkt maar ook met de lagen daarboven (planten, struiken en bomen). De arbeid en input zijn op den duur nihil. 

Blijvers en wijkers.
Regelmatig leiden wij in de bosrand kleine boompjes op tot grotere bomen :-) Wij hebben in onze voedselbosrand namelijk 'blijvers' en 'wijkers'. De wijkers zijn boompjes die een paar jaar in onze tuin groeien en daar hun functie hebben voor de dieren en andere gewassen in de tuin. Als ze te groot worden bieden wij de boom aan via een van onze sponsoren die in een nieuwe wijk huizen bouwen. Zo krijgt een straat meteen een wat grotere boom kado!

<-- Rondleiding                                   volgende -->

PHOTO-2023-06-17-10-44-55.jpg
PHOTO-2023-06-19-19-34-34.jpg
PHOTO-2023-06-19-19-34-33.jpg
bottom of page