top of page

Permacultuur

Bij de Voorstee is permacultuur ons uitgangspunt. Hierbij draait het heel simpel gezegd niet om alleen maar zoveel mogelijk 'uit de grond te halen', maar juist om terug geven aan de aarde en de omgeving. Het is een samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur, gericht op een lange termijn overleving van beide. Permacultuur beweegt mee met de natuur, de bodem en onze omgeving. Het is dan ook een stuk meer dan enkel landbouw. Een samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur, gericht op een lange termijn overleving van beide.

'No dig'
Zo leggen we duurzame ecologische systemen aan zonder de 'monocultuur' maar juist met  veel biodiversiteit die gezond, biologisch voedsel opleveren. Hierdoor blijft de bodem vruchtbaar in plaats van uitgeput. We observeren wat de natuur zelf doet en we leren minder in te grijpen. Hierdoor kost het ons minder moeite want we hoeven ons niet bezig te houden met lange snoeibeurten, spitten en het veelvuldig bestrijden van onkruid en ongedierte.  En we gebruiken geen (kunst)mest maar onze eigen compost van tuinresten.

Inheemse beplanting
Voor de beplanting kiezen we zoveel mogelijk voor inheemse soorten  want die planten zijn gewend aan ons klimaat en hoeven zich dus niet of nauwelijks aan te passen aan de weersomstandigheden. Ze zijn ook beter bestand tegen ziektes en plagen en ook zeer geliefd bij vogels en insecten. Bij de aanleg van het gebied waar we nu staan hebben we ook veel inheemse beplanting gered met 'Struikroven'.

Afdekken van de bodem
Het afdekken van de bodem in de tuin is van vitaal belang. Die beschermlaag of mulchlaag bestaat meestal uit organisch materiaal zoals grasmaaisel, cacaodoppen, stro, compost zonder onkruidzaad, houtsnippers en bladeren. Met een mulchlaag van een paar centimeter zorg je niet alleen voor een betere en diverse bodemstructuur, maar voorkom je ook onkruid en uitdroging. Ook bij regenbuien zal de grond niet dicht slaan en vorst dringt dankzij een mulchlaag ook minder snel de grond in. 


"Permacultuur is met de natuur meewerken in plaats van ertegenin."

<-- Rondleiding                                   volgende -->

PHOTO-2023-09-14-21-20-01.jpg
PHOTO-2022-11-19-11-28-03.jpg
bottom of page